Tietoa meistä

Caisa Kalliossa

Caisa on 1996 perustettu kulttuurikeskus, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Caisassa järjestetään esityksiä, tapahtumia ja näyttelyitä sekä annetaan taideopetusta. Tiloja on mahdollista myös vuokrata. Kulttuurikeskus Caisa on avoin kaikille! 

Caisa on 1996 perustettu kulttuurikeskus, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Caisan toimintaan kuuluvat esitykset, erilaiset tapahtumat ja taidenäyttelyt sekä taideopetus. Caisan tiloja on mahdollista myös vuokrata.

Arvojamme ovat:

Haluamme eri toiminnoissamme peilata helsinkiläisten moninaisuutta tuomalla joko teemoissa tai tekijöissä esille esim. eri vähemmistöt. Pyrimme eri tavoin parantamaan fyysistä ja henkistä esteettömyyttä ja turvallisuutta. Toiminnassamme tärkeitä ovat myös ajankohtaisuus ja kantaaottavuus sekä mm. yhteisöllisyys, osallistavuus, poikkitaiteellisuus ja monikielisyys.

Olemme mukana toteuttamassa hankkeita, joilla edistetään moninaisuutta (esim. 2019 #stophatrednow-tapahtuman ydinryhmässä sekä 2020 Helsingin kaupunginmuseon afrosuomalaiset Suomessa -hankkeessa). Jaamme asiantuntijuuttamme myös esim. toimialamme moninaisuustyössä sekä Helsingin kaupungin ihmisoikeusverkossa ja maahanmuuttoverkostossa. Olemme myös mukana laatimassa kaupungin yhdenvertaisuussuunnitelmaa.

Seuraa meitä somessa,
tilaa ystäväkirje

Caisa on aktiivinen myös sosiaalisessa mediassa. Löydät meidät Facebookista ja Instagramista (@caisahelsinki). Tavataan somessa!

Caisan ystävänä saat tietoa tapahtumista ja kutsuja esim. avajaisiin ensimmäisten joukossa. Lähetämme muutaman kerran kaudessa ystäväkirjeen, jossa kerromme ajankohtaisia uutisia ja vinkkaamme tulevista tapahtumista. Ystäväkirjeen postituslistalle voit liittyä alla olevan painikkeen kautta.


Historia

Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa perustettiin vuonna 1996, esimerkkinään aiemmin Turussa perustettu kansainvälinen kohtaamispaikka. Perustamista edelsi laaja keskustelu lisääntyvän maahanmuuton synnyttämistä uusista tarpeista ja haasteista.  Helsingin kaupunginvaltuusto päätti "Kansainvälisen kohtaamispaikan" perustamisesta 1995, ja kun tilat löytyivät, avasi Caisa ovensa 26.3.1996.

Caisa sai nimensä nimikilpailun tuloksena. Nimi viittaa keskuksen alkuperäiseen sijaintiin Kaisaniemenkatu 6 B:ssa sekä sanoihin "Casa International" (kansainvälinen talo tai koti).

Alkuvuodet olivat vilkasta kehittämisen aikaa. Caisan tavoitteena oli tukea uusien etnisten- ja kulttuurivähemmistöjen kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan heidän oman identiteettinsä, kulttuurinsa ja kielensä kuitenkin säilyttäen. Caisassa kehitettiin useita uusia maahanmuuttaja- ja monimuotoisuutta edistävän työn muotoja. Caisa toimi pioneerina ja hautomona, jonka työmuotoja levisi Helsingin muihin hallintokuntiin sekä muihin kaupunkeihin.

Aluksi Caisa oli osa sekä sosiaaliviraston että kulttuurikeskuksen (ent. kulttuuriasiankeskus) toimintaa, kunnes sosiaalivirasto vetäytyi hankkeesta. Helsingin kulttuurikeskuksen osana Caisan toiminta on painottunut yhä enemmän kulttuurin eri muotoihin, samalla kun kaupunki on kehittänyt maahanmuuttajien kotouttamistoimintaa muissa virastoissa.

Uudet, suuremmat tilat Caisa sai 2003 Kaisaniemenkatu 17 C:ssä. Samana vuonna Caisa perusti internetpohjaisen tietopankin. Infopankkia kehitettiin Caisassa 2011 saakka, jolloin se muutti Helsingin kaupunginkansliaan. Nykyisin Infopankki toimii lukuisissa Suomen kaupungeissa. Caisalle ja Infopankille myönnettiin 2008 Valtion Tiedonjulkistamispalkinto ja Helsingin kaupungin monimuotoisuuspalkinto.

Vuonna 2018 kulttuurikeskus Caisa muutti Kaisaniemestä Kallioon ns. Elannon korttelin sisäpihalle Leipätehtaan tiloihin. Uudessa Caisassa on 120 paikkainen auditorio, 180 paikkainen esityssali, kokoustiloja sekä galleriatilat.

Caisan johtajana ovat toimineet

Tuula Leino 1996-2001
Tuula Meres-Wuori 2001-2003
Johanna Maula 2002-2011
Ahmed Akar 20.8.2007-31.12-2008, 17.5.-31.7.2010
Paiju Tyrväinen 1/2012-8/2012
Leena Pellilä 9/2012-12/2013
​​​​​​​Tomi Purovaara 1/2014-7/2016
Cátia Suomalainen Pedrosa 8/2016-


​​​​​​​Helsinki edistää taidetta, kulttuuria ja luovuutta​​​​​​​Ankkuri

Helsingin kaupunki kehittää kulttuurisesti rikasta pääkaupunkiseutua edistämällä taidetta, kulttuuria ja luovuutta. Kaupunkilaisille suunnattuja palveluja ovat kulttuuritapahtumat, esitykset, näyttelyt, kurssit ja taidekasvatus. Helsingin kaupunki haluaa palveluillaan varmistaa, että kulttuuri on monimuotoista ja kaikkien saavutettavissa.

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalla toimii yhteensä kahdeksan kulttuurikeskusta: Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Maunula-talo, Stoa, Savoy-teatteri ja Vuotalo. Kulttuurikeskukset tarjoavat helsinkiläisille monipuolisia kulttuuripalveluja, kuten konsertteja, teatteriesityksiä, näyttelyitä, lastentapahtumia ja taideopetusta. Lisäksi Espan lava tarjoaa kesäisin ulkoilmakonsertteja. Kulttuurikeskusten tapahtumat toteutetaan tiiviissä yhteistyössä helsinkiläisen taide- ja kulttuurikentän sekä helsinkiläisten kanssa.

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan palveluihin kuuluvat myös liikunta-, nuoriso- ja kirjastopalvelut, HAM Helsingin taidemuseo, kaupunginmuseo ja kaupunginorkesteri.