10.08.2021 13.42

Kulttuurikeskus Caisa juhlii 25-vuotisjuhlavuottaan lahjoittamalla taidetta helsinkiläisille

Caisan taidelahjapaketissa on Ulla Pirttijärvi & Ulda -yhtyeen modernin saamelaisen musiikin konsertti Gávcci jagiáiggi – Kahdeksan vuodenaikaa 17.8. Musiikkitalon terassilla. Kuva: Maarit Kytöharju.

Kulttuurikeskus Caisa täyttää 25 vuotta! Juhlavuoden kunniaksi Caisa lahjoittaa helsinkiläisille taidetta synttärilahjaksi. Lahjapakettiin kuuluu taidetyöpajoja lapsille, nuorille, aikuisille ja seniorille, sambaa ja modernin saamelaisen musiikin konsertti, ennakkoesityksiä taiteilijaryhmä Compañía Kaari & Roni Martin yhteisöllisestä tanssiveistoksesta Bakteeri sekä esityksiä verkossa. Taidelahjat toteutetaan elo-marraskuussa 2021.

”Perinteisen juhlan sijaan halusimme juhlia Caisan 25:tä vuotta lahjoittamalla taide-elämyksiä helsinkiläisille. Erityisesti pandemiatilanteessa, kun taidetta ja kulttuuria ei ole voitu nauttia perinteisellä tavalla, helsinkiläisten kaipuu taiteen pariin on ollut suuri. Taidelahjat täydentävät Caisan syksyn ohjelmistoa, joka toteutetaan kulttuurikeskuksessamme myös elokuusta alkaen. Caisan tehtävä on edistää kaupungin moninaisuutta kaikissa muodoissaan ja sekä syksyn ohjelmisto että taidelahjat tukevat tätä missiota”, kertoo Caisan johtaja Cátia Suomalainen Pedrosa.

Graffiteja ja yhteisöllinen lyhtytaideteos

Elokuussa järjestetään taidetyöpajoja eri-ikäisille. Lauantaina 14.8. klo 10−12.30 ja 13.00−15.30 lasten graffiti-työpajassa Caisan sisäpihalla (Kaikukatu 4B) maalataan Caisa-aiheinen graffiti Pete Hende Niemisen asiantuntevassa ohjauksessa. Lasten teokset ripustetaan elokuun lopulla kuukaudeksi esille Haapaniemen jalkapallokentän ja Hämeentien väliseen aitaan. Tapahtuman yhteydessä on myös liikuntapalvelujen järjestämää perheliikuntaa kuten pienten lasten temppurata, tarkkuusheittopiste ja kahvakuulaopastusta vanhemmille.

20.8. klo klo 10−14.30 Caisan sisäpihalla nuoret graffiti- ja katutaiteilijat Fabu Pires ja Pyry Leskinen maalaavat yhdessä ensimmäistä kertaa 3 x 6 metrin kokoisen seinämaalauksen kulttuurikeskus Caisan 25-vuotisjuhlan kunniaksi. Helsinkiläiset ovat tervetulleita paikan päälle juhlimaan ja viihtymään. Teos on esillä kuukauden ajan Leipätehtaan sisäpihalla.

Kaupunkilaisten ja taiteilijoiden tekemistä lyhdyistä rakennetaan yhteisöllinen ympäristötaideteos, joka tuo valoa syksyn pimeyteen. Kaupunkilaisten tuunattavaksi annetaan 250 lyhtyä ja Kallion taiteilijoiden työstettäväksi 25 isoa lyhtyä. Helsinkiläiset ja Kallion asukkaat voivat osallistua Caisan lyhtytyöpajoihin, jotka järjestetään eri yhteistyökumppaneiden kanssa eri puolilla Kalliota viikolla 33 (16.8.−21.8.) Työpajoissa valmistuneet lyhdyt ripustetaan esille Caisan sisäpihalle, kauppaliikkeiden ikkunoihin ja Hämeentien puihin. Lyhdyistä rakennettua valoketjua pääsee ihailemaan syksyn pimenevinä iltoina 18.−25.9.2021.

Sambaa ja modernia saamelaista musiikkia

Taidelahjan voi nauttia myös tanssimalla sambaa Haapaniemen kentällä 14.8. klo 15.45. Helsinkiläisen perkussioryhmän Samba Sinestesian perusta on brasilialaisessa sambassa. Inspiraationsa ryhmä saa kaikkialta maailmasta, rajoja rikkoen mutta perinteitä kunnioittaen. Helsinkiläiset ovat tervetulleita mukaan musiikilliselle matkalle liikkumaan ja energisoitumaan.

Caisan taidelahjapaketin musiikkiesitys on Ulla Pirttijärvi & Ulda -yhtyeen konsertti Gávcci jagiáiggi – Kahdeksan vuodenaikaa 17.8. klo 17 Musiikkitalon terassilla. Modernin saamelaisen musiikin konsertti käy musiikillista vuoropuhelua perinteisen saamelaiskulttuurin ja nykyisen maailman välillä. Akustinen soitinsäestys antaa tilaa joiun rikkaalle ja maagiselle ääniväripaletille ja tukee joiun omaa äänimaailmaa. Yhtye on julkaissut kaksi levyä "Ulda" (2012) ja "Roijk" (2018) ja on esiintynyt vuodesta 2009 lähtien Suomen ja pohjoismaiden lisäksi mm. USA:ssa, Saksassa, Ranskassa ja Venäjällä.

Yhteisöllinen tanssiveistos Bakteeri ja verkkoesityksiä tanssista

Caisa lahjoittaa helsinkiläisille ennakkoesiintymän taiteilijaryhmä Compañía Kaari & Roni Martinin yhteisöllisestä ja monitaiteellisesta Bakteeri-teoksesta. Caisan tarjoamia Bakteeri -teoksen ennakkoesityksiä nähdään eri puolilla kantakaupunkia to 26. ja pe 27.8.

Yhteisöllinen ja monitaiteinen Bakteeri on kaupungille levittäytyvä elävä tanssiveistos, jonka taiteellinen sisältö on yhtä moninainen kuin tekijänsä. Bakteeri voi ottaa mukana olevien taiteilijoiden käsissä minkä tahansa muodon ja edustaa mitä tahansa ilmiötä tai asiaa. Koko laajuudessaan Bakteeri toteutetaan 20.–26.9.2021 Helsingissä. Tarkemmat tiedot nuorista taiteilijoista ja teoksesta.

Syyskaudella julkaistaan myös kaksi verkkotapahtumaa. Gabriela Ariana Kollektiivin Syntyihin syvihin on Nuuksion metsissä kuvattu tanssiesitys, joka käsittelee luontosuhdetta ja kokemusta ulkomaalaisuudesta. Vera Lapitskayan esitys Seeds on the rock koostuu teksteistä ja äänistä näkymättömään tanssiteokseen.

Caisan Graffiti-työpaja:

Lasten työpaja Caisan sisäpihalla (Kaikukatu 4B)
la 14.8. klo 10−12.30 ja 13−15.30

Vetäjä: Pete Hende Nieminen
Työpajan koko: 2 x 12 lasta mahdollisine vanhempineen
Ikäsuositus: 6+
Kieli: suomi ja englanti
Ilmoittautumiset: teemu.savikurki@hel.fi

Lyhtytyöpajat:

Maanantai 16.8. klo 12–15. Kinaporin seniorikeskus. Sisäinen tilaisuus keskuksen asukkaille. Ei ilmoittautumista.

Tiistai 17.8. klo 16–19. Kallion kirjasto. Ilmoittautuminen: etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite, osallistujien määrä. Ilmoittautumiset: teemu.savikurki@hel.fi

Keskiviikko 18.8. klo 9–12.Kalasataman päiväkoti. Sisäinen tilaisuus päiväkodin lapsille. Ei ilmoittautumista.

Lauantai 21.8. klo 12–15. Lyhtytyöpaja Caisassa (tila: Maissi). Tarkoitettu kaikille halukkaille.Ilmoittautuminen: etunimi, sukunimi, sähköpostiosoite, osallistujien määrä. Ilmoittautumiset: teemu.savikurki@hel.fi