Tietoa meistä

AnkkuriOlemme alueellinen kulttuurikeskus Helsingissä​​​​​​​Ankkuri

Caisa on yksi Helsingin kaupungin Kulttuuri ja vapaa-aika -toimialan Yleisten kulttuuripalveluiden toimipaikoista, joita ovat läntisessä Helsingissä Kanneltalo, itäisessä Helsingissä Stoa ja Vuotalo sekä keskustassa Savoy-teatteri ja lasten ja nuorten taidekeskus Annantalo. 

Talot järjestävät oman profiilinsa mukaista ohjelmaa läpi vuoden. Kesäisin myös Espan lava täydentää Helsingin kulttuurikeskuksen ohjelmatarjontaa. Toimipaikkojen tapahtumat toteutetaan tiiviissä yhteistyössä helsinkiläisen taide- ja kulttuurikentän kanssa. Caisa on Helsingin Rautatientorin vieressä sijaitseva, 1996 perustettu kansainvälinen kulttuurikeskus. Caisa edistää verkostomaisella toimintamallillaan eritaustaisten kaupunkilaisten ja organisaatioiden vuorovaikutusta ja yhteistyötä, kehittää ulkomaalaisten ammattitaiteilijoiden työskentelyolosuhteita sekä tukee etnisten vähemmistöjen omaehtoista kulttuurin harjoittamista.

Caisan järjestää toimintaa itse sekä yhdessä kumppaniensa kanssa niin omissa tiloissaan kuin muualla. Konsertit ja esitykset, näyttelyt, seminaarit ja keskustelutilaisuudet sekä festivaalit, kurssit ja kerhot ovat Caisan ydintoimintaa. Caisan tiloja vuokrataan myös erilaisiin tilaisuuksiin ja juhliin.

Caisa on avoin ja dynaaminen kulttuurikeskus, jonka tehtävä on edistää Helsingin kehittymistä kulttuurisesti monimuotoisemmaksi kaupungiksi. Tavoitteena on saada eritaustaiset helsinkiläiset mukaan kaupungin kulttuurielämään aktiivisina tekijöinä ja kokijoina. 


Liity kanta-asiakkaaksi

ja seuraa somessa!

Kanta-asiakkaana kuulet Caisaa koskevat uutiset ensimmäisten joukossa. Kerromme kuulumisistamme ja kanta-asiakkaille suunnatuista tarjouksista uutiskirjeellä. Voit liittyä Caisan kanta-asiakkaaksi täyttämällä lomakkeen, joka löytyy alla olevan linkin takaa.

Caisalla on aktiivista toimintaa myös sosiaalisessa mediassa. Löydät meidät Facebookista, Instagramista ja Twitteristä (@caisakulttuuri). Tavataan somessa!Toimijat

Caisan tiloissa toimivat myös 


interkulttuuriset taiteilijat

Caisassa toimiva projektihuone on useiden ulkomaalaistaustaisten taiteilijoiden kotipesä.

Lue lisää


Cafe caisa - Mesopotamia

Cafe Caisa ravintola Mesopotamia tarjoaa kurdilaisia herkkuja itämaiseen tapaan. 

lue lisää


verkosto ja kumppanit

Verkostomainen toimintaperiaate on Caisan ydintä, sillä yhteistyöllä pienetkin toimijat ovat vahvempia.

lue lisää


Historia

Kansainvälinen kulttuurikeskus Caisa perustettiin vuonna 1996, esimerkkinään aiemmin Turussa perustettu kansainvälinen kohtaamispaikka. Perustamista edelsi laaja keskustelu lisääntyvän maahanmuuton synnyttämistä uusista tarpeista ja haasteista.  Helsingin kaupunginvaltuusto päätti "Kansainvälisen kohtaamispaikan" perustamisesta 1995, ja kun tilat löytyivät, avasi Caisa ovensa 26.3.1996.

Caisa sai nimensä nimikilpailun tuloksena. Nimi viittaa keskuksen alkuperäiseen sijaintiin Kaisaniemenkatu 6 B:ssa sekä sanoihin "Casa International" (kansainvälinen talo tai koti).

Alkuvuodet olivat vilkasta kehittämisen aikaa. Caisan tavoitteena oli tukea uusien etnisten- ja kulttuurivähemmistöjen kotoutumista suomalaiseen yhteiskuntaan heidän oman identiteettinsä, kulttuurinsa ja kielensä kuitenkin säilyttäen. Caisassa kehitettiin useita uusia maahanmuuttaja- ja monimuotoisuutta edistävän työn muotoja. Caisa toimi pioneerina ja hautomona, jonka työmuotoja levisi Helsingin muihin hallintokuntiin sekä muihin kaupunkeihin.

Aluksi Caisa oli osa sekä sosiaaliviraston että kulttuurikeskuksen (ent. kulttuuriasiankeskus) toimintaa, kunnes sosiaalivirasto vetäytyi hankkeesta. Helsingin kulttuurikeskuksen osana Caisan toiminta on painottunut yhä enemmän kulttuurin eri muotoihin, samalla kun kaupunki on kehittänyt maahanmuuttajien kotouttamistoimintaa muissa virastoissa.

Uudet, suuremmat tilat Caisa sai 2003 Kaisaniemenkatu 17 C:ssä. Samana vuonna Caisa perusti internetpohjaisen tietopankin. Infopankkia kehitettiin Caisassa 2011 saakka, jolloin se muutti Helsingin kaupunginkansliaan. Nykyisin Infopankki toimii lukuisissa Suomen kaupungeissa. Caisalle ja Infopankille myönnettiin 2008 Valtion Tiedonjulkistamispalkinto ja Helsingin kaupungin monimuotoisuuspalkinto.


Caisan johtajana ovat toimineet

Tuula Leino 1996-2001
Tuula Meres-Wuori 2001-2003
Johanna Maula 2002-2011
Ahmed Akar 20.8.2007-31.12-2008, 17.5.-31.7.2010
Paiju Tyrväinen 1/2012-8/2012
Leena Pellilä 9/2012-12/2013
​​​​​​​Tomi Purovaara 1/2014-7/2016
Cátia Suomalainen Pedrosa 8/2016-